هر سال خودروهای جدید درمقایسهبا مدلهای پیشین پیچیدهتر میشوند. بعضی خودروهای امروزی بهحدی پیچیده شدهاند که به پنجاه ریزپردازنده مجهزند و همین امر سبب شده که امکان تعمیر آنها بهدست مالکان تا حد زیادی کاهش یابد. در عوض، این میزان از پیچیدگی و استفاده از قطعات الکترونیکی تشخیص و رفع ایراد در خودروهای امروزی را برای متخصصان تسهیل کرده است. باتوجهبه روند روبهافزایش میزان پیچیدگی در خودروها، در این مقاله قصد داریم دلایل پیچیدگی و نحوهی کار پردازندهها و قطعات الکترونیکی در خودرو را شرح دهیم.
خودروهای جدید درمقایسهبا گذشته امنتر، پاکتر، راحتتر و هوشمندترند. پیشرفت در این زمینهها بهلطف رشد چشمگیر فناوری در عرصهی الکترونیک و تولید پردازنده رقم خورده است. بهطور خلاصه، دلایل عمدهی رشد پیچیدگی در خودروها عبارتاند از:
- نیاز به کنترلهای پیچیده در پیشرانه برای رعایت استانداردهای مصرف سوخت و تولید آلاینده
- نیاز سیستمهای پیشرفتهی عیبیابی
- سادهسازی تولید و طراحی خودرو
- کاهش سیمکشی در خودرو
- نیاز به امکانات ایمنی و رفاهی جدید
درادامه با بررسی هریک از این دلایل، تأثیر آنها بر میزان پیچیدگی خودرو را بیان میکنیم.
کنترلهای پیچیدهی پیشرانه
پیش از تصویب قوانین انتشار آلایندگی در خودروها، امکان ساخت پیشرانه بدون نیاز به ریزپردازنده وجود داشت. با تصویب قوانین و استانداردهای بینالمللی سختگیرانه، نیاز به طراحی سیستمهای کنترلی پیچیده برای تنظیم نسبت سوخت و هوا حس شد. سیستم کنترلی تنظیم نسبت سوخت به هوا به کاتالیزور امکان پالایش گازهای مضر و جلوگیری از ورود آلایندهها به اتمسفر را میدهد.
کنترل پیشرانه سنگینترین و پیچیدهترین کار پردازشی و واحد کنترل پیشرانه (ECU) قدرتمندترین واحدپردازنده
در خودرو است. ECU از حلقهی کنترلی بسته استفاده میکند که وظیفهی آن بررسی خروجی سیستم برای تنظیم ورودی سیستم است که در این مورد کنترل گازهای خروجی از اگزوز و تنظیم مصرف سوخت بهینه است. واحد ECU با جمعآوری صدها داده از حسگرهای مختلف تقریبا از همهچیز در خودرو مطلع است. دامنهی اطلاعات ورودی به واحد کنترل پیشرانه از دمای مبرد سیستم تهویه تا میزان اکسیژن موجود در سیستم اگزوز گسترده است.
انواع خودرو : پراید, پژو, مزدا ,۳۲۳, ماکسیما, ال ۹۰, تیبا, ریوو.............. ml
شما میتوانید ازطریق تلگرام mlautoparts یا در اینستاگرام به digi_ghate , mlcommercicalما را دنبال کنید